Ännu en vecka är snart förbi och vi på fritidshemmet vill tacka för den här veckan.
Veckan började med två studiedagar, en stängd och en öppen. Dessa dagar har vi pedagoger rensat, flyttat och slängt en hel del. Vi har städat i förråd och annat som annars inte hinns med under veckorna. I tisdags när eleverna kom till fritidshemmet och fick se att avspärrningarna på skolgården till viss del var borta var det exalterade elever som sprang dit när uteverksamheten startade. Det har längtats efter både grusplan och fler gungor.
Veckans fokus
Den här veckan har fokuset legat på att pynta och dekorera mjölkkartonger, några elever hann även plantera popcornkärnor som sen kommer växa upp och bli popcorngräs. Vill ni komma in och kolla på de fina "krukorna" så står de i fönstret vid köket på hemvisten. När eleverna planterar på fritidshemmet så får de möjlighet att utveckla både praktiska och teoretiska kunskaper, samt stärka deras sociala och personliga färdigheter på ett kreativt och ansvarsfullt sätt.
Vi har också haft uteverksamhet nere vid Skarsätter, där blev eleverna bland annat erbjudna att använda hammare och spik tillsammans med en pedagog som hela tiden va där. Användningen av hammare och spik kräver precis rörelse och koordination. Eleverna utvecklar finmotorik och grovmotorik genom att hantera verktygen och arbeta med material. De får också träning i att kontrollera kraften de använder och förbättra hand-öga-koordinationen. När eleverna arbetar med verktyg som hammare och spik får de också träning i ansvar och säkerhet. De måste förstå vikten av att använda verktygen på rätt sätt för att inte skada sig själva eller andra. Detta hjälper till att utveckla deras omdöme och förståelse för hur man hanterar utrustning på ett ansvarsfullt sätt.
Fritidshemmet informerar
Nästa vecka är det två olika deadlines att komma ihåg, på måndag 7/4 så är sista dagen att lämna in ert barns omsorgsbehov gällande sommaren och onsdag 9/4 så är det sista dagen att lämna in ert barns omsorgsbehov under klämdagen den 2/5. Så har ni inte lämnat in schema så gör detta snarast. Som vanligt behöver vi planera med personal och antalet matportioner m.m.
Gällande sommaren så kommer vi precis som förra året vara på Svärtinge Skogsbacke skola under veckorna 26-30. Mer information kommer längre fram.
Vi vill också fortsätta påminna om att vi inte alltid ser/läser sms direkt och därför önskar vi att ni inte använder er av den metoden för att be oss skicka ut/hem ert barn. När vi läst sms så skickar vi ett svar och då kan ni vara säkra på att vi läst det. Är något akut så ring istället.
Kommande veckas fokus
Vecka 13 - Gula fritidshemmet åk 2-6
Ännu en vecka är snart förbi och vi på fritidshemmet vill tacka för den här veckan.
Veckans fokus
Den här veckan har vi haft frivilliga aktiviteter i Billbäcks och de elever som inte ville gå dit har fått möjlighet att fortsätta att skapa digitala berättelser i Creaza tillsammans med VFU-studenten Moa.
När elever aktiverar sig i idrottshallen på fritidshemmet utvecklas flera olika färdigheter och förmågor, både fysiskt, socialt och kognitivt. Här är några av de viktigaste områdena: Motorisk utveckling: Genom lek i idrottshallen tränar eleverna sin grovmotorik, såsom att springa, hoppa, kasta, fånga och balansera. Detta bidrar till en bättre kroppskontroll och koordination. Dessa färdigheter är viktiga för att kunna delta i andra fysiska aktiviteter både i och utanför skolan. Samspelet med andra: När barn leker tillsammans lär de sig viktiga sociala färdigheter, som att samarbeta, dela med sig, vänta på sin tur och lösa konflikter. I en lekfull miljö tränar de på att förstå och följa regler, vilket är en viktig del av social interaktion.
När eleverna skapar digitala berättelser enligt läroplanen utvecklas flera viktiga färdigheter inom olika områden. Digitala berättelser kombinerar kreativt skrivande, digitala verktyg och tekniska färdigheter, vilket ger eleverna möjlighet att arbeta tvärvetenskapligt. Här är några områden där elever utvecklas när de skapar digitala berättelser: Språkutveckling: Genom att skriva och bearbeta sina berättelser får eleverna öva på att formulera sig tydligt och strukturerat. De utvecklar sin grammatik, ordförråd och förmåga att anpassa språket till olika sammanhang och målgrupper. Eleverna lär sig också att reflektera över sin text, vilket stärker deras förmåga att arbeta med språk på ett medvetet sätt. Digital kompetens: I och med att digitala berättelser skapas och delas via digitala plattformar får eleverna också utveckla sin digitala kompetens. De lär sig att använda digitala verktyg på ett ansvarsfullt och kreativt sätt, vilket är en viktig del av läroplanen. De får även erfarenhet av att kommunicera och samarbeta genom digitala medier, vilket främjar deras förmåga att hantera information på ett kritiskt och medvetet sätt.
Vi har också gått ner till Skarsätter, där byggde eleverna kojor i skogen, lekte lekar i klätterställningen och gungade m.m. Under torsdagens eftermiddag startade vi igång vårt Bäst i test-tema genom att de som ville fick titta på ett gammalt avsnitt av programmet. Nu är nästa steg att eleverna som önskar får vara med i testerna som vi kommer erbjuda på fritidshemmet. Detta kommer pågå i ett antal veckor framöver. Många elever verkade taggade på detta. Så det kommer bli roligt.
Fritidshemmet informerar
31 mars och 1 april är det studiedagar, separat mail har skickats ut med mer info. Under studiedagen den 1/4 kommer alla elever F-6 vara på Gula avdelningen. Detta pga. flytten. Vi kommer alltså både öppna och stänga på Gula denna dag.
Vi har planer på att längre fram i vår så popcorngräs tillsammans, därför önskar vi att ni som har barn som skulle vilja göra detta tar med sig en urdiskad mjölkkartong under nästa vecka som de i slutet på vecka 14 kan pynta och dekorera för att göra till sin egen.
Vi vill också påminna om att vi inte alltid ser/läser sms direkt och därför önskar vi att ni inte använder er av den metoden för att be oss skicka ut/hem ert barn. När vi läst sms så skickar vi ett svar och då kan ni vara säkra på att vi läst det. Är något akut så ring istället.
Kommande veckas fokus
Vecka 12 - Gula fritidshemmet åk 2-6
Ännu en vecka är snart förbi och vi på fritidshemmet vill tacka för den här veckan.
Veckans fokus
Den här veckan har vi tjuvstartat nästa fokusförmåga “utforska och beskriva företeelser och samband i natur, teknik och samhälle” genom att ha en tipspromenad om gamla prylar. Genom att gå en tipspromenad utvecklar eleverna flera olika förmågor, enligt Läroplanen så lär sig eleverna att tänka kritiskt och analyserna de frågor och problem som presenteras. De får också möjlighet att diskutera och reflektera för att komma fram till de rätta svaren, vilket utvecklar deras problemlösningsförmåga.
Vi har också haft utevistelse och lekt nere vid Skarsätter på lekplatsen bland annat. Genom utevistelse får eleverna använda sin fantasi och vara kreativa. Lek utomhus ger också eleverna en naturlig inlärningsmöjlighet om naturen och omvärlden. De får erfarenheter av miljön runt omkring dem, vilket kan bidra till deras förståelse för ekologiska samband och naturens funktioner.
d
Fritidshemmet informerar
31 mars och 1 april är det studiedagar, separat mail har skickats ut med mer info. Under studiedagen den 1/4 kommer alla elever F-6 vara på Gula avdelningen. Detta pga. flytten. Vi kommer alltså både öppna och stänga på Gula denna dag.
Vi har planer på att längre fram i vår så popcorngräs tillsammans, därför önskar vi att ni som har barn som skulle vilja göra detta tar med sig en urdiskad mjölkkartong som dem sedan ska få måla och designa om de önskar, för att sedan så i.
VFU-student informerar
Hej! Under några veckor har jag, Moa Malmberg, 22 år gammal, haft min verksamhetsförlagda utbildning (VFU) här på Svärtingehus.
Jag pluggar för närvarande till lärare i fritidshem med inriktning idrott och hälsa på Linköpings Universitet här i Norrköping, där jag blir färdig nu till sommaren 2025.
Jag har varit här på skolan sedan vecka 5 och varit med på både idrotten för årskurs 3-6 samt på fritidshemmets verksamhet på gula. Jag har som uppgift under mina veckor att planera ett arbetsområde med 5 aktiviteter.
Jag kommer att vara här på Svärtingehus fram till vecka 13!
Jag har under dessa veckor arbetat med temat ”kommunicera med språkliga uttrycksformer i olika sammanhang och för skilda syften” kopplat till läroplanen. Syftet med mitt arbetsområde är att eleverna ska utveckla en medvetenhet om språkets olika betydelser och lära sig att uttrycka sig på ett respektfullt och formellt sätt.
Detta ska framträda i verksamheten genom styrda aktiviteter kopplat till läroplanens centrala innehåll, där eleverna ska få träna på ord och begrepp som uttrycker känslor samt få möjlighet att på skilda sätt arbeta med att samtala, lyssna och framföra egna tankar och åsikter, på ett respektfullt och formellt tillvägagångssätt.
För närvarande har vi spelat ett väldigt uppskattat spel “krypterat” som handlar om att ljuda fram den gömda/krypterade meningen, detta gav mycket gemensamt skratt. Vi har även gestaltat charader vilket medfört att eleverna fått möjlighet att träna flera olika förmågor som framträder i läroplanen. Några av de förmågor som tränas är: kreativitet och fantasi samt att omsätta idéer till handling. Jag hoppas detta ger eleverna en insikt i hur språket kan variera, tolkas och uttryckas. Hoppas vi ses! Mvh Moa :)
Kommande veckas fokus
Vecka 11 - Gula fritidshemmet åk 2-6
Ännu en vecka är snart förbi och vi på fritidshemmet vill tacka för den här veckan.
Veckans fokus
Största fokuset denna vecka har varit att arbeta med fokusförmågan språkliga uttrycksformer. Eleverna har återigen fått testa på att spela improvisationsteater, detta var mycket uppskattat hos eleverna. Enligt Lgr22 (Läroplan för grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen) utvecklar eleverna flera viktiga förmågor när de spelar improvisationsteater. Några av de främsta förmågorna som utvecklas är: Kreativitet och fantasi - Eleverna får möjlighet att uttrycka sig på olika sätt och tänja på sina egna kreativa gränser. Improvisationsteater handlar mycket om att tänka snabbt och komma på idéer på stående fot. Kommunikation och samarbete – Eftersom improvisationsteater ofta innebär att eleverna agerar tillsammans och bygger på varandras idéer, utvecklar de sin förmåga att samarbeta och kommunicera på ett effektivt sätt. Empati och förståelse för andra – Improvisationsteater innebär ofta att eleverna spelar olika roller och skepnader, vilket ger dem en ökad förståelse för andra människor och deras perspektiv.
Den här veckan har också VFU-studenten Moa erbjudit eleverna två olika aktiviteter, ena har varit charader och andra har varit ett spel som heter Krypterat.
Enligt LGR22 (Läroplanen för grundskolan 2022) utvecklar eleverna flera viktiga förmågor när de deltar i aktiviteter som charader. Några av de mest relevanta förmågorna som kan utvecklas genom att leka charader är: Kommunikativ förmåga - Genom att spela charader övar eleverna på att kommunicera utan ord, vilket stärker deras förmåga att använda kroppsspråk, mimik och gester för att uttrycka sig. Detta utvecklar deras icke-verbala kommunikation, vilket är en central del av de kommunikativa förmågorna som anges i läroplanen. Samarbete och social förmåga - Charader kräver samarbete, eftersom eleverna ofta spelar i grupper och måste komma fram till en gemensam lösning på hur de ska visa ett ord eller en handling. Detta utvecklar deras förmåga att samarbeta och lösa problem tillsammans.
Spelet Krypterat innebär att du ska läsa ett kort högt. Alla hör vad du säger, förutom du. Prova säga "vry ysp iss hah" högt. Hörde du det krypterade meddelandet? Om du känner dig småhungrig är det naturligt, för du sa precis... fryspizza!
Fritidshemmet informerar
31 mars och 1 april är det studiedagar, separat mail har skickats ut med mer info.
Temporärt schema gällande påsklovet ligger också ute på IST för er att fylla i.
Från och med förra veckan så har den personalen som har telefonen en orange väst på sig istället för en gul när vi är utomhus. Detta för att göra det tydligare för elever och er vårdnadshavare vem som har telefonen. Med andra ord så är det alltså till pedagogen med orange väst ni ska gå till för in och utcheckning. Det går självklart bra att säga till vem som helst om den med orange väst inte är i närheten eftersom eleverna alltid ska säga "nu är jag här" eller "nu går jag hem" till en vuxen, allt för era barns säkerhet.
Vecka 7 - Gula fritidshemmet åk 2-6
Ännu en vecka är snart förbi och vi på fritidshemmet vill tacka för den här veckan.
Veckans fokus
Största fokuset denna vecka har varit att arbeta med fokusförmågan språkliga uttrycksformer. Eleverna har fått testa på att spela improvisationsteater, detta var mycket uppskattat hos eleverna och några hade till och med svårt att gå hem för att de ville spela klart. Enligt Lgr22 (Läroplan för grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen) utvecklar eleverna flera viktiga förmågor när de spelar improvisationsteater. Några av de främsta förmågorna som utvecklas är: Kreativitet och fantasi - Eleverna får möjlighet att uttrycka sig på olika sätt och tänja på sina egna kreativa gränser. Improvisationsteater handlar mycket om att tänka snabbt och komma på idéer på stående fot. Kommunikation och samarbete – Eftersom improvisationsteater ofta innebär att eleverna agerar tillsammans och bygger på varandras idéer, utvecklar de sin förmåga att samarbeta och kommunicera på ett effektivt sätt. Empati och förståelse för andra – Improvisationsteater innebär ofta att eleverna spelar olika roller och skepnader, vilket ger dem en ökad förståelse för andra människor och deras perspektiv.
Eleverna har också fortsatt att skapa digitala berättelser i Creaza.
Under torsdagseftermiddagen erbjöd vi eleverna att måla med flaskfärg, temat var "Alla hjärtans dag" men självklart fick de även måla annat om de ville. Det var uppskattat och målades hjärtan av olika slag. Se bilder nedan. När elever målar med flaskfärg enligt Lgr22 utvecklar de flera viktiga förmågor inom både estetiska och kognitiva områden. Här är några exempel på vad som utvecklas: Kreativitet och uttrycksförmåga – Eleverna får möjlighet att uttrycka sina egna idéer och känslor genom färg och form. Flaskfärg ger dem frihet att experimentera med olika tekniker och uttrycksformer, vilket främjar kreativiteten. Finmotorik och handens koordination – Målande med flaskfärg hjälper eleverna att utveckla sin finmotorik, eftersom de måste hantera penslar, flaskor och andra redskap på ett kontrollerat sätt. Detta är viktigt för handens koordination och styrka.
I “veckans pysselpärmen” är det "Alla hjärtans dag" som varit fokuset. Eleverna har fått färglägga olika målarbilder och skapat olika typer av kort. Se bild nedan.
Denna veckan har vi också haft en eftermiddag med lek och rörelse i Billbäcks arena för dem som har velat det, den andra eftermiddagen som vi vanligtvis brukar gå till Billbäcks på valde vi istället på grund av det fina vädret att gå ner och leka utanför gamla fritidsgården.
Fritidshemmet informerar
Återigen vill vi be er kolla över ert barns schema då vi uppmärksammat att det är många elevers schema som inte stämmer, ofta står det att de inte är schemalagda men också att starttiden eller sluttiden inte stämmer. Att eleven kommer tidigare eller går hem senare än vad som står i schemat. Så därför önskar vi nu att ni kollar över ert barns schema i IST Home så att det stämmer. Självklart får ni ändra tiden med kort varsel, men se till att grundschemat stämmer.
Vi ber er också att inte ringa till ert barn för att meddela att hen får gå hem, utan vi vill att kontakten sker via oss. Detta för att det inte ska ske några missförstånd eller att vi skickar hem någon som egentligen inte ska hem.
Vi önskar också att era barns klockor är på "skolläge" även under tiden de är på fritidshemmet.
Information gällande sportlovet:
Påminnelse gällande mailet som skickades ut i onsdags. Eftersom hantverkarna ställt in så bedrivs fritidshemsverksamheten som vanligt på Gula och inte på övervåningen i paviljongen som vi skrev i förra veckans veckobrev.
Vecka 6 - Gula fritidshemmet åk 2-6
Ännu en vecka är snart förbi och vi på fritidshemmet vill tacka för den här veckan.
Veckans fokus
Februari är här och som vi skrev i förra veckans veckobrev så har vi denna veckan bytt fokusförmåga från rörelse, hälsa och välbefinnande till språkliga uttrycksformer. Därför har fokuset denna veckan varit det. Vi har erbjudit eleverna att testa charader och de som velat har också fått skapa egna digitala berättelser i ett program som heter Creaza. Enligt Lgr22 (läroplanen för grundskolan) får eleverna genom att arbeta med digitala berättelser möjlighet att utveckla flera olika kompetenser som stödjer både deras lärande och personliga utveckling. Här är några exempel på vad eleverna lär sig: Språk och kommunikation: Genom att skapa digitala berättelser lär sig eleverna att uttrycka sig på ett strukturerat och kreativt sätt. De får utveckla sina färdigheter i att använda olika språkformer, både muntligt och skriftligt, samt hur man kommunicerar genom bilder, ljud och video. Färdigheter i berättande och struktur: Eleverna får också en förståelse för hur man bygger upp en berättelse med en tydlig struktur, till exempel genom att arbeta med inledning, handling och avslutning, samt att använda sig av olika berättartekniker.
I “veckans pysselpärmen” har det varit vargen som haft största fokuset. Eleverna som vill har fått färglägga en målarbild med ett vargmotiv samt fått göra en egen vargmask. Se bild nedan.
Denna veckan har vi också haft lek och rörelse i Billbäcks arena för dem som har velat det.
Fritidshemmet informerar
Vi önskar för era barns säkerhet att alla som lämnar i bil vänder vid vändhållplatsen nere vid Billbäcks arena, vi önskar också att ni håller farten nere samt att ni parkerar i färdriktningen.
Vi har även uppmärksammat att det är många elevers schema som inte stämmer, ofta står det att de inte är schemalagda men också att starttiden eller sluttiden inte stämmer. Att eleven kommer tidigare eller går hem senare än vad som står i schemat. Så därför önskar vi nu att ni kollar över ert barns schema i IST Home så att det stämmer. Självklart får ni ändra tiden med kort varsel, men se till att grundschemat stämmer.
Vi ber er också att inte ringa till ert barn för att meddela att hen får gå hem, utan vi vill att kontakten sker via oss. Detta för att det inte ska ske några missförstånd eller att vi skickar hem någon som egentligen inte ska hem.
Vi önskar också att era barns klockor är på "skolläge" även under tiden de är på fritidshemmet.
Information gällande sportlovet:
Under sportlovet kommer gula avdelningen vara avstängd på grund av hantverksarbete, därför kommer åk 2-6 vara på övervåningen i paviljongen under hela veckan. Stängning kommer som vanligt ske på nedervåningen.
Vecka 5 - Gula fritidshemmet åk 2-6
Ännu en vecka är snart förbi och vi på fritidshemmet vill tacka för den här veckan.
Veckans fokus
Då fritidshemmet för stunden arbetar lite extra med rörelse och hälsa så har vi under den här veckan bland annat erbjudit rörelseaktiviteter i idrottshallarna. Bland annat trupp-gymnastik, innebandy och pingis.
Enligt LGR22 (läroplanen för grundskolan i Sverige) utvecklar eleverna flera färdigheter och förmågor när de utövar trupp-gymnastik. Några av de viktigaste aspekterna som betonas är: Samverkan och lagarbete: Trupp-gymnastik handlar ofta om att samarbeta i grupp, vilket utvecklar elevernas förmåga att arbeta tillsammans och kommunicera effektivt med andra. Kroppskontroll och motorik: Eleverna tränar på att koordinera sina rörelser, vilket förbättrar både fin- och grovmotorik. Detta inkluderar balans, smidighet, styrka och kroppskontroll. När eleverna spelar pingis enligt LGR22 utvecklar de flera olika färdigheter och förmågor, både fysiska och kognitiva. Några av de viktigaste utvecklingsområdena är: Koordination och kroppskontroll: Pingis kräver snabb reaktionstid och god hand-öga-koordination. Eleverna tränar sin förmåga att noggrant placera slag och justera sina rörelser för att kontrollera bollen. Strategiskt tänkande och problemlösning: Pingis handlar inte bara om att slå bollen, utan också om att tänka strategiskt. Eleverna lär sig att planera sina slag och läsa motståndarens rörelser för att hitta de bästa taktiska lösningarna.
I “veckans pysselpärmen” har det varit lego som haft största fokuset. Eleverna har fått färglägga sin egna legogubbe och välja vilket ansiktsuttryck legogubben skulle ha. Eleverna har också igen fått skapa med papper i form av origami. Vilket har varit väldigt uppskattat.
I lärmiljörummet så har vi den här veckan skapat ett legorum, vi hällde ut allt lego som vi har på olika bord. Ett syfte med detta är för att bland annat inspirera eleverna till att bygga med lego. När eleverna bygger med LEGO enligt LGR22 utvecklar de en rad olika färdigheter och förmågor, både praktiska och kognitiva. Här är några av de viktigaste områdena som eleverna utvecklar genom LEGO-byggande: Problemlösning och kreativitet: LEGO-byggande stimulerar elevernas förmåga att tänka kreativt och hitta lösningar på problem. De lär sig att planera och skapa strukturer, vilket tränar deras problemlösningsförmåga och uppmuntrar till innovation. Färdigheter i teknik och konstruktion: Eleverna får förståelse för grundläggande tekniska och byggtekniska principer, såsom stabilitet, balans och konstruktionens funktionalitet. De lär sig också hur små delar kan sättas ihop för att skapa större, mer komplexa strukturer.
Fritidshemmet informerar
Sportlovet närmar sig, meddela därför oss så fort ert barn får ändrade tider eller blir lediga.

